PROSES MEMBUAT (& MENAMBAH) MINYAK KELAPA DARA

Kesempatan bekerja di kilang sabun memberikan aku satu pluang yg unik yg mungkin sukar diperolehi d mana2…menareknya ialah kilang ni produce sabun yg antara vital ingredients nya ialah MINYAK KLAPA DARA (Virgin Coconut Oil)….intresting ‘aight?

Sebut pasal minyak klapa dara mesti org tertanya-tanya..ada ka klapa dara klapa janda klapa duda? Apakebendanya klapa dara tu? klapa yg x ditebuk tupai ker? memula minda naive ku ini dok ingat cenggitu gak…ghopernyer idak :p

Minyak klapa dara (MKD) ni cuma satu istilah jer. Maxudnya di sini minyak klapa tersebut diperolehi melalui kaedah tapisan bukan menerusi kaedah menanak yakni kaedah tradisi org tua2 kita. In other words, no heat whatsoever is being used in the process of producing virgin coconut oil (ayat tegas tu heheh)…harga MKD ni mmg mahal, 1 botol 250 ml = RM30.00, maknanya 1 liter RM120.00. So aku nk bkongsi dgn rakan taulan skalian ttg bagaiman nk produce MKD nih…mngkin akan ada sedikit kemusykilan spanjang nota ni & I do need corrections & critics daripd anda smua…anyway anyhow thnx in advance ya!

First…dapatkan/cari/beli around 40-50 bjik klapa tua, kupas dan parutkan, buatkan dalam kumpulan 10-10 bijik (10 bjik klapa parut isi dalam satu bekas). Next, camporkan 6 liter air dalam bekas brisi klapa parut tadi..ingat yer murid2, ENAM liter air……

Then, perah klapa parut’s tadi guna apa jua kaedah yg ssuay..either guna manual (tangan) or auto (mesin).. apa cara yg difikirkan ssuay lah ye murid2…tp kat kilang tu 1st round guna gear manual, then guna auto untuk pastikn smua juices tu kluar sampai abes, x tinggal walaupun setitis santan.
Then santan ni dimasukkn dlam container/balang telus cahaya dengan sukatan kira2 ½ atau 1/3 dari isipadu baling tersebut,kalau boleh dapatkan container yg ada pili di bhgn dasarnya….klau xder gak sniri bikin lah. Masukkan smua santan tadi yer puan2, jgn lupa kecikkan api..opss haha! Kalu x muat 1 container, gunalah 2-3-4-5-6 kontainer..klau x cukup gak p amik container kat Westport nu hah (acah jer)..lihat foto di bwh untuk lebih kepastian

Next step, biarkan selama 1 ½ jam, dalam tempoh tersebut murid2 akan dapt lihat perahan santan tadi akan terbentuk mnjadi 2 bahagian – satu bahagian air (bwh) & satu bhgn santan pure (atas) seperti dalam foto berikut. Nampak tak?


After that, kita bukakan pili di bwh container tu & kluarkan air yg terkumpul di dasarnya…sampai abes, hati2 jgn sampai kluar all de santan’s u know..aherm


Ahh lega rasanya bila smua air dah kluar…pastu camporkan satu botol minyak klapa dara 500 ml yg ada dalam stok ke dalam container dan gaulkan sampai rata scukup rasa pnuh gaya..wallah!

Biarkan sebatian tu selama lebih kurang 5-6 jam, lagi lama pon x per is ok…smpai timbul lapisan minyak di bhgn atas sebatian tu seperti foto di bwh sana.


Sesudah itu, gunakan senduk/jengkaut atau apa saja tools, kautkan minyak tadi kluar dari container dan isikan dlm satu bekas..pastikn yer murid2 jgn kaut santan tepu kat bhgn bwh tu, amik minyak jer…ahh Mardol, kan cikgu dh pesan tadi…AMIK MINYAK YG KAT ATAS TU JER! lempang kang budak nih haaa……

Then tuangkan minyak yg tlah dikaut tadi kedlm tong atau bekas berisi zeolite (sejenis batuan dari gunung brapi yg xdak kat M’sia ni) utk tujuan penapisan…zeolite ni akan tapis dan asingkan air dgn minyak. Ianya akan serap liquid, so minyak akan turun sdikit demi sdikit ke dlm bekas di bhgn bwah (rujuk foto). Oh ya pastikan tong zeolite tu ada lubang di bwhnya…kalu idak camner ler minyak tu nk turun…dok gittu weh?


Biarkan sampai habis minyak tu turun ke bwh & bertakong dlm bekas tersebut…bila dah pnuh ja …tadaaa! maka terhasillah minyak klapa dara mcm foto kt bawh nih….

MKD ni digunakan sbg pelincir (lubricant) dalam sabun kluaran kilang tuh…kgunaan2 lain aku maseh lagi blm pasti, tp aku pnah dibritahu MKD ni dbuat ubat dan buleh dminum….potensi cukup mluas untuk digunakan trutamanya dlm industri pembuatan kosmetik dan barangan kprluan harian. So in de next blog akan aku tnjukkan bagaimana proses mmbuat sabun pulak..skian saja utk kali ni puan2 yer, jumpa anda d lain waktu! BYE

About these ads