Tags

Panjang Umur & Sihat

Penduduk dunia yang paling tua ditemui berada di pulau Okinawa Jepun. Di Okinawa, 28.6 per 100,000 penduduknya berusia melebihi 100 tahun, berbanding 8.9 di Japan dan 3.0 di USA.  Bukan sahaja mereka ini aktif secara fizikal pada umur 90’an, mereka juga berfikiran positif serta tekun. Sila tonton video pendek CNN mengenai gaya hidup penduduk di pulau Okinawa disini.

Apakah rahsia mereka? Banyak kajian telah dilakukan, dan boleh diringkaskan seperti berikut:

 1. Diet rendah gula, lemak dan garam – lihat piramid pemakanan mereka:
  okinawa_diet_food_pyramid1

  The Okinawa Diet

 2. Banyak Bersenam – kebanyakan mereka adalah 90’an dan masih berlari, menari atau memanjat pokok untuk memetik buah. Bersenam adalah untuk berlibur (enjoy) ditambah pula ia dilakukan dalam kumpulan. Ini termasuk senaman mental – untuk mengekalkan otak sentiasa aktif.
  okinawa_seikichi_uehara96_karatemaster

  96 tahun, Seikichi Uehara, karate master

 3. Tidak merokok– amat berbeza dengan orang Jepun yang biasa.
 4. Moderate atau sedikit alkohol– tetapi banyak minum teh hijau.
 5. Pengurusan stres yang baik – komuniti yang akrab/rapat memberikan sokongan psikologi interaktif dan kepercayaan yang meningkatkan perasaan optimis yang kuat serta kelihatan positif. Terdapat banyak aktiviti mental dan setiapnya dikaitkan dengan tujuan kehidupan.
 6. Capaian kepada rawatan perubatan/pergigian yang baik– kerap melakukan pemeriksaan kesihatan.
 7. Mendapatkan tidur malam yang cukup sekurang-kurangnya 6 jam.

Dengan amalan di atas, di Okinawa, amat jarang penduduknya dijangkiti penyakit kanser, sakit jantung dan  Alzheimer. Sungguh menakjubkan.

Advertisements