Kuali
Kuali besi hitam berlegam tu sebaiknya dari jenis besi yang tebal. Sebelum masak cuci kuali dulu. Paling penting ialah cuci kuali lepas meniaga. Cuci betul2. Gosok jangan tak gosok!

Api
Hanya memasak burger menggunakan api kecil atau sederhana saja. Lepas tu sapukan marjerin ke serata kuali. Sapu thin layer saja. Ini supaya nanti time nak masak kuali tak melekat.

Marjerin
Disyor 2 jenis iaitu Planta atau Pelangi. Pelangi lebih murah harga dia. Keluaran Felda la beb, so terjamin kehalalannya.

Daging
Daging mesti pakai brand Ramly yang 700 gram. Sebaikya daging sudah di-defrost-kan terlebih dulu agar cepat masak. Tapi andaikata daging tu masih beku – tak apa. Boleh juga. Letak saja di kuali, cuma jangan sesekali gatal tangan besarkan api – ni ler penyebab daging burger keras, garing dan hangus. Biar jer daging tu jadi lembut dan masak perlahan-lahan. Tak payah sibuk2 letak marjerin. Nanti daging tu akan keluar minyak dia sendiri.

Teknik Menggoreng
Balik2kan daging burger time memasak. Tak payah sibuk2 tekan daging tu. Siapa ngajor? Kalau korang rajin tekan2 daging tu, nanti semua jus daging dia hilang. Daging jagi hilang rasa dan keras! Rasa dah jadi hampas.

Teknik Belah Dua vs Teknik Ketok Lobang
Dulu waktu first burger Ramly start tahun2 awal/tengah 80an, mana ada teknik belah dua. Yang ada pada masa itu ialah ketuk2 daging tu sampai berlubang2. Teknik belah dua tu baru muncul akhir 80an. Pada pakcik, teknik ketuk daging burger sampai berlubang tu lebih bagus. Sebabnya ialah selain dari membantu agar daging semuanya masak, ia juga jadi tempat untuk perencah meresap dan terperangkap. Selain itu juga, agar daging tetap tebal dan lembut – terasa apabila digigit dan dikunyah. Teknik belah dua dibuat kerana alasan memastikan daging tu benar2 masak dan sebagai selera mata sahaja. Sebenarnya kalau masak dengan betul, tak kira apa cara, ia pasti ler masak – takkan mentah punya! Teknik belah dua pun OK juga tapi pastikan tak over cook ya, karang daging jadi terlebih garing dan keras pula.

Cara Merempah (Bukan Merempit ya!)
Setelah diketuk2 sampai berlubang atau dibelah dua, sila pastikan daging telah masak kemudian tekan sikit daging tu untuk membuang minyak yg berlebihan. Tekan 2-3 kali jer – jangan over pulak. Lepas tu bubuhlah perencah ikut step ya iaitu;

  • Worchestershire Sauce – Lea & Perrins
  • Kicap Perasa – Maggi
  • Serbuk Lada Sulah – Apa2 brand pun boleh
  • Serbuk Lada Hitam (Optional) – Apa2 brand pun boleh
  • Serbuk Kari Daging (Optional) – Apa2 brand pun boleh
  • Air Bawang Putih – Korang buat sendiri ler

Pakcik lebih suka guna serbuk lada hitam menggantikan serbuk lada sulah sepenuhnya sebab rasanya lebih best dan mantap serta nampak eksklusif.

Lepas selesai semua perencah, korang balikkan daging sekali, lepas tu tekan sekali jer and than angkat. Letak kat roti yang telah disediakan. Pastikan memasak daging jangan over cook, nanti rasa dia hilang dan keras.

Air Bawang Putih
Ia bertujuan untuk mengelakkan daging jadi over dry. Air bawang putih akan menggantikan jus daging yang sebahagiannya telah hilang waktu proses memasak tadi. Cara buatnya sonang yo. Kau kupas bawang putih lepas tu kau ketuk bagi hancur. Masukkan dalam botol, bubuh air dan goncang! Tak payah bubuh garam tau. Settle dah!

Roti Burger
Lepas belah dua, korang sapu marjerin. Jangan kedekut sapu marjerin tapi jangan pulak over. Sapu thin layer saja tapi menyeluruh. Bakar roti di kuali di bahagian isi tengah saja. Bahagian kulit atas dan bawah jangan bakar. Karang berminyak dan lembik pulak. Jangan gatal2 tangan tekan roti tu time membakarnya. Siapa ngajor? Kalau tangan gatal jugak nak menekan2, baik korang bakar jer tangan korang. Gatal betul! Sambung balik… Lepas bahagian yang dibakar tu dah jadi perang sikit, kau angkatlah. Sebaiknya letak atas alas berjaring bukan di tempat yg rata seperti pinggan. Letak kat alas berjaring akan membuatkan hot air circulation pada roti lancar. Roti jadi gebu, garing dan mantap. Jika korang letak kat tempat flat, roti nanti jadi lembik. Pakcik benda lembik2 ni tak gemar la.

Sayur
Lepas roti dah dibakar. Korang bubuhlah sayur. Ni ada beberapa pilihan sayur.

  • Salad
  • Lettuce
  • Kobis
  • Tomato
  • Bawang Kuning / Holland
  • Timun

Salad, lettuce dan kobis – sebaiknya korang hiris ler. Kobis tu paling bagus kalau dihiris halus2, baru ler mantap. Antara salad, lettuce dan kobis – pakcik prefer lettuce dan kobis sebab lebih terasa dan rangup. Salad kadang2 ada yang pahit dan liat juga. Tomato juga perlu dihiris. Bawang korang boleh pilih sama ada nak hiris atau potong dadu. Pakcik prefer hiris sebab lebih terasa bila digigit. Timun lebih baik kalau timun jepun – lebih rangup dan tiada risiko liat dan pahit seperti timun biasa. Pakcik suka combine lettuce/kobis + bawang potong dadu + timun jepun.

Sos Cili
Sebaiknya gunakan sos cili yang ada brand la seperti Maggi, Bumi Hijau, Kimball etc. Pakcik prefer Bumi Hijau. Kau janganlah pakai sos cili murah. Nanti rasa burger kau hancus.

Sos Tomato
Kalau nak gunakan sos tomato, carilah yang rasanya kurang masam. Gunakan sedikit sahaja.

Sos Lada Hitam
Dulu2 tak ada benda ni. Tapi kalau letak ni pun sodap… tambah sodap. Syaratnya pastikan sos lada hitam tu pedas2 manis sikit. Korang boleh adjust sendiri.

Mayonis
Zaman dulu2 mana ada letak mayonis. Emmm… zaman berubah. Mayonis yang paling sesuai ialah brand Ladys Choice. Tapi harganya mahal. Brand murah rasanya agak masam sedikit – masam tak bagus untuk burger citarasa Malaysia ini. Kalau korang nak jimat, korang beli jer mayonis pakai paket jenama murah sikit. Lepas tu korang adjust dengan menambah gula castor atau gula icing barang sesudu dua lepas tu gaul rata.

Keju
Dulu pun tak ada keju. Tapi kalau nak letak keju pun boleh. Cuma mahal la sikit.

Telur
Guna telur ayam ya. Bukan telur itik atau telur kambing. Telur ni untuk Benjo  sahaja mulanya (ntah siapa yg bagi nama Benjo ni asalnya pun pakcik tak tahu). Tapi sekarang dah jadi trend burger tambah telur jadi burger special. Ada macam2 fesyen dan teknik. Ada yang masak pakai acuan (old style), ada yang buat dadar lepas tu lipat dan ada yang buat dadar lepas tu bungkus daging burger. Bagi pakcik, jika nak rasa telur tu benar2 terasa ialah dengan mengunakan teknik acuan. Telur akan utuh dalam bentuk alaminya dan ketebalannya itulah yang menyebabkan rasa telur itu muncul. Kalau dah jadi pembungkus daging, rasa telur tu dah kalah habis oleh rasa daging. So what for letak telur? Ia lebih kepada untuk membuat mata para pelanggan tertarik aja. Tapi ingat… makan burger pakai mulut, gigi, lidah dan tekak… bukan pakai mata! Tapi selera orang lain2. Lantak dia ler.

Habis dah pun cerita pasal resepi memasak burger. Kalau ada sebarang komen atau ulasan, korang tulislah banyak2 kat bawah sinun. Mungkin korang boleh improve lagi. Sampai jumpa lagi dan selamat berpuasa. Jangan lupa malam ni pergi bertarawikh di masjid ya. Bye… Wassalam.